Blogger'a dönüş

    


Bundan on yedi sene kadar önce Google büyük bir yenilikle blog çağını açtı. Bu, bir bilgisayarı ve söyleyecek birşeyi olan herkes için, bir kitle iletişim aracına sahip olmak ve dünyadaki herkese ulaşabilmek anlamını taşıyordu. Daha sonraki yıllarda sosyal medya insanların hayatına girdi, girmekle de kalmayıp onları avucunun içine aldı. Joomla, Wordpress, YouTube gibi uygulamalar, bizim gibi sıradan insanlara profesyonel standartlarda ve hemen hemen hiç maliyetsiz bir şekilde yayın yapmayı öğretti. Bu arada akıllı telefonlar, sesli ve görüntülü yayınlar derken, vaktiyle güç ve imkânlarına imrenerek baktığımız basın kırallarının elindeki her türlü imkâna hepimiz sahip hale geldik.

2005 yılında Google ilk bloglarını açtığı zaman, ben de AileOkulu, Morötesi ve Ümit Şimşek adlarıyla üç blog açarak bu âleme girmiştim. (Şu anda okumakta olduğunuz satırlar da bu bloglardan sonuncusu üzerinden size ulaşıyor.) Daha sonraki yıllarda lisanslı Wordpress uygulamalarıyla ve profesyonel sunucu firmaları üzerinden yayınlarla, zaman zaman günlük – nadir durumlarda saatlik – denebilecek periyodlar halinde, kalemin ve vicdanın yaz dediği şeyleri siz değerli okuyucularımıza ulaştırmaya çalıştım. Böylece, 2005 yılından bu yana kadar hemen hemen kesintisiz denebilecek bir şekilde bugünlere geldik.

Şimdi ise, belirli bir azınlık haricindeki herkesi etkileyen malûm ekonomik şartlar sunucu masraflarını altından kalkılamayacak seviyeye getirince, tekrar kadim dostumuz Google’un ücretsiz Blogger hizmetlerine dönmek zarureti hasıl oldu. Bir bakıma iyi de oldu, çünkü bu amansız yarışta Blogger’ın da Wordpress’i aratmayacak bir seviyeye ulaşmış olduğunu görme imkânını buldum. (Demek ekonomik politikaların işe yaradığı bir yer de varmış!) Son bir aydır siteyi Blogger’a taşımak, bu arada Blogger’ı şu andaki imkân ve fırsatlarıyla daha yakından tanımaya çalışmakla meşguldüm. Şu anda size, profesyonel olarak hazırlanmış bir arayüzle, eski adresim olan https://umitsimsek.blogspot.com adresinden ulaşıyorum. Bugüne kadar kullanmakta olduğum https://yazarumit.com adresi de bu adrese yönlendirilmiş bulunduğundan, şimdiki adresimden habersiz olanlar bir mağduriyet yaşamayacaklar.

Yeni arayüz vasıtasıyla bloga da bazı yenilik ve düzeltmeler yansımış oldu. Bunlar önümüzdeki haftalar ve aylar içinde de devam edecek inşaallah. Bu yenilikler arasında, “İstediğiniz Dilde Okuyun” başlığı altında bir özellik göreceksiniz. Bu başlık altında açılan menüde herhangi bir dili seçtiğiniz takdirde, saniyeler içinde bütün sayfayı tercüme edilmiş halde görüyorsunuz. Bu menüyü cep telefonlarında sayfanın en sonunda, bilgisayarda ise sidebar’da bulabilirsiniz. Her ne kadar bir mecburiyet sonucu olsa da, gerilemiş değil, daha da zenginleşmiş bir şekilde dostlarımızın karşısına çıkmayı nasip eden Allah’a hamd olsun.

Diğer yazıların yanı sıra bu köşeden de inşaallah zaman zaman sohbetlerimiz devam edecek. Bu arada eli kalem tutan dostlardan iki önemli istirhamım var.

Birincisi: Şu anda bana bu blogdan dünyaya seslenmeyi mümkün kılan imkânlara hepimiz sahibiz. Onun için, dostlar da bu işi ciddîye alsınlar, internet âlemini kendi üretecekleri güzelliklerle süslesinler. Kötülüklerin iyiliklere galebe ettiği bir dünyada buna çok ihtiyaç var.

İkinci olarak da, bu blogun yorum, düşünce ve tekliflerinizle zenginleşmeye ihtiyacı olduğunu hatırlatmak isterim. Yazıların sonunda, yorumlar için biri Facebook, diğeri Blogger üzerinden olmak üzere iki alternatif sunuluyor; bunlardan herhangi birini seçebilirsiniz.

-- Ümit Şimşek

Yorumlar

  1. Hayırlı olsun, emeği geçenlerden Allah razı olsun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an mealleri din eğitiminde baş köşeyi almalı

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü