Süper Ay hakkında süper yalanlar

 

Budapeşte’den Catalin Paduraru’nun fotoğraflarında, 2012 yılı içinde Ay’ın en büyük ve en küçük durumlarının karşılaştırmasını görüyoruz. Süper Ay dedikleri şeyin büyüklüğü, işte bu soldaki Ay kadardır, daha fazla değil! (Catalin Paduraru’nun astronomi fotoğrafları galerisi için http://www.astrosnake.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.)

Süper Ay ile Mini Ay arasındaki farkı bu şekilde gördükten sonra, şimdi gelelim “Süper Ay” adıyla meşhur olan hadisenin doğruları ve yanlışlarına:

– Ay’ın yörüngesi elips biçiminde olduğu için, Dünya etrafındaki (daha doğrusu, Dünya-Ay çekim  merkezi etrafındaki) yörüngesinde Ay farklı uzaklıklarda bulunmakta ve bu yüzden nisbeten farklı büyüklüklerde görünebilmektedir. (Ayın doğuş ve batışı sırasında büyük görünmesi farklı bir hadisedir; bu durumla bir ilgisi yoktur.)

– Ay’ın Dünyaya en yakın konumlarından birinde iken görülen dolunay, son senelerde “Süper Ay” adıyla anılmaktadır. Bu tabir, astronomide kullanılan bir tabir değildir; astroloji çevrelerince uydurulmuştur.

– “Süper Ay”ın dolunaydan bilmem kaç kat daha büyük görüneceği şeklindeki iddia külliyen uydurmadır. Aradaki fark, sadece yüzde 10 seviyelerinde cereyan etmektedir.

– Ay’ın hiç bu kadar büyük görünmediği, yahut bilmem kaç bin senedir bu kadar büyük görünmediği şeklindeki iddialar da aynı şekilde uydurmadır. 23 Haziran 2013’ten önce, 6 Mayıs 2012’de ve 19 Mart 2011’de bundan birazcık daha da büyük olarak gözlenmişti. Biraz beklerseniz 2015’in 28 Eylül’ünde Ay’ı bu defakinden biraz daha büyük şekilde görebilirsiniz. (Meraklısına not: Bu vak’alar 413 günde bir tekrarlanmaktadır.)

– Sevgili Ay’ımız hakkında bu tür asılsız haberleri uyduranların, yayanların ve yayılmasına âlet olanların cümlesinin fennen katli vaciptir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an mealleri din eğitiminde baş köşeyi almalı

Ramazan'ımız Kur'an ayımız olsun