Belediyelerde heykel virüsü

Bazı belediyelerimize kaynağı meçhul bir heykel sevgisi bulaşmış bulunuyor. Görebildiğimiz kadarıyla bu konuda başı çeken Fatih Belediyesi. Üsküdar Belediyesi de henüz onunla yarışacak durumda olmasa bile bu konuda mütevazi bir adım attı.

Artık Fatih Belediyesinin sınırlarında hangi semte adımınızı atsanız, bir heykel tarafından karşılanma ihtimaliniz var:

Meselâ Sultanhamam’da hamal heykeli, Yeni Camiin hemen önünde simitçi heykeli, Tahtakele tarafında kumaşçı heykeli…

Bunlar bizim bir çırpıda görebildiklerimiz. Marifetlerinden bir kısmını görmemiş veya saymayı unutmuşsak, ilgililer bizi mazur görsünler.

Üsküdar Belediyesi ise, en merkezî yerine bir timsah heykeli yerleştirmek suretiyle, heykel sayısında değilse bile, münasebetsizlikte Fatih Belediyesini geride bırakacak bir icraata imza attı. Fatih Belediyesinin heykelleri, hiç değilse bulundukları yerde yapılan işlerle bir alâkayı dile getirmeye çalışırken, Üsküdar’da ise şimdiye kadar herhangi bir timsahın yaşamış yahut konaklamış olduğuna dair bir bilgiyi tarihler kaydetmiyor. Fakat Belediyenin timsah heykeli, tarihî kayıtlara aldırış etmeden, gelip geçen Üsküdarlılara tükürmeye devam ediyor.

Yalnız, belediyeler ve heykel ilişkisine dair çok iyi bildiğimiz birşey var:

Gerek Fatih, gerekse Üsküdar Belediyeleri, Cumhurbaşkanımızın “ucube” adıyla andığı, Ankara Belediye Başkanının içine tükürdüğü bir sanat türünü Müslüman bir şehir ahalisine sevdirmek ve Müslüman İstanbul’u bir heykeller şehrine çevirmek için oy almadılar. Bizim inançlarımızda heykelin nasıl karşılandığını da her iki belediye yöneticileri çok iyi bilirler. (Bilmeyenler için http://www.yazarumit.com/kuranimizin-butun-hucumu-heykelleredir/ adresinde kısa bir yazımız var.)

Bu durum, olsa olsa, belediye kadrolarına sızmış bir kısım paralelcilerin marifeti olabilir diye düşünüyoruz. Bizi bu kanaate sevk eden ise, aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz yazıda da görüleceği gibi, malûm cemaatin heykel sevgisi…

http://www.yazarumit.com/zaman-gazetesinin-heykel-sevgisi/

hamal

kumasci_heykeli

simitci

timsah3

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Kur'an mealleri din eğitiminde baş köşeyi almalı