SON EKLENENLER
latest

21 Mart 2015 Cumartesi

Güneş tutulmasına uzaydan bakış

Güneş tutulması sırasında Dünya nasıl görünür?

Aşağıdaki resimler bu sorunun cevabını veriyor.

Üstteki resim, 2006 yılındaki Güneş tutulması sırasında Uzay İstasyonundan çekilmişti. Alttaki resim ise biraz daha eski; 1999 yılındaki tutulmayı gösteriyor..

Her iki resimde de, Dünya üzerinde Güneş tutulmasının izlendiği yerler karanlık bir bölge halinde görülüyor. Bu karartı, üzerine Ay’ın gölgesi düşmüş olan bölge. Güneş tutulmasını tam tutulma olarak izleyebilmek için, gölgenin merkezine yakın yerlerde bulunmak gerekiyor. Gölge ise saatte 2 bin kilometreye yakın bir hızla hareket ediyor.

(Resimleri, üzerlerine tıklayarak büyütebilirsiniz.)

EarthEclipse

EarthEclipse2

17 Mart 2015 Salı

Fatih Belediyesine heykel virüsü girmiş

Fatih Belediyesine nereden bulaştıysa, bir heykel virüsü bulaşmış bulunuyor. Bu belediyemizin sınırları dahilindeki hangi semte adımınızı atsanız, bir heykel tarafından karşılanma ihtimaliniz var:

Meselâ Sultanhamam’da hamal heykeli, Yeni Camiin hemen önünde simitçi heykeli, Tahtakale tarafında kumaşçı heykeli…

Bunlar bizim bir çırpıda görebildiklerimiz. Marifetlerinden bir kısmını görmemiş veya saymayı unutmuşsak, ilgililer bizi mazur görsünler.

Bir müddet önce Üsküdar Belediyesi de ilçenin en merkezî yerine bir timsah heykeli yerleştirmek suretiyle, benzer bir garipliğe imza atmıştı. Ancak bir süre önce bu heykel yerinden kaldırıldı. Şu anda, İstanbul’un sokaklarını putperest Avrupa’nın çirkinlikleriyle doldurma yarışını Fatih Belediyesi tek başına sürdürüyor.

Yalnız, belediye ve heykel ilişkisine dair çok iyi bildiğimiz birşey var:

Fatih Belediyesinin yöneticileri, Cumhurbaşkanımızın “ucube” adıyla andığı, Ankara Belediye Başkanının içine tükürdüğü bir sanat türünü Müslüman bir şehir ahalisine sevdirmek ve Müslüman İstanbul’u bir heykeller şehrine çevirmek için oy almadılar. Bizim inançlarımızda heykelin nasıl karşılandığını da bu yöneticiler çok iyi bilirler. (Bilmeyenler için http://www.yazarumit.com/kuranimizin-butun-hucumu-heykelleredir/ adresinde kısa bir yazımız var.)

Bu durum, olsa olsa, belediye kadrolarına sızmış bir kısım paralelcilerin marifeti olabilir diye düşünüyoruz. Bizi bu kanaate sevk eden ise, aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz yazıda da görüleceği gibi, malûm cemaatin heykel sevgisi…

http://www.yazarumit.com/zaman-gazetesinin-heykel-sevgisi/

16 Mart 2015 Pazartesi

Samanyolu'nun küçük kardeşi

İçinde yaşadığımız Samanyolu galaksisinin yakışıklı bir fotoğrafı maalesef elimizde yok; buna imkân da yok. Çünkü karenin içine galaksinin bütününü alacak bir mesafeden onun resmini çekmek için Samanyolu’nun dışına çıkıp yüz binlerce ışık yılı ötelere uzanmamız gerekir. Bu ise, faraza ışık hızına çok yakın bir hızla seyahat edecek bile olsak, milyonlarca sene anlamına gelir.

Çok şükür ki, kâinatta, bizim galaksimize benzer başka galaksiler de var. En azından, bu galaksilerden bir ikisinin resmini önümüze koyup Samanyolu niyetine seyredebiliriz. Bunlardan bir tanesi de M100 (NGC 4321) adıyla kataloglara geçmiş, muhteşem bir galaksi.

Virgo Galaksi Kümesinde yer alan M100, tıpkı Samanyolu gibi, bir spiral galaksi. 100 milyarın üzerinde bir yıldız nüfusuna sahip. Gerçi bu, bir galaksiye göre çok büyük bir nüfus sayılmaz, ama dünyamızın üzerinde nefes alıp veren insanların en az on beş misli bir kalabalık anlamına geliyor. Galaksinin bize olan uzaklığı, son hesaplamalarda 56 milyon ışık yılı olarak belirlendi. Bu ise, bizim, M100’ü 56 milyon sene önceki haliyle seyrettiğimiz anlamına geliyor.

M100, bir galaksi kümesi içindeki galaksilerden biri. Bu küme de kâinattaki nice galaksi kümelerinden bir tanesi. Her birinde yüz milyarlarca yıldız barındıran yüz milyarlarca galaksiyi hayalimizde canlandırabilseydik, bildiğimiz kâinatın azamet ve ihtişamını bir nebze olsun anlayabilirdik.

Anlayalım veya anlamayalım, galaksiler orada, ışıl ışıl yıldızlarıyla sayısız tevhid mühürlerini semâmıza basarak meczup birer semazen gibi biteviye dönüp duruyorlar.

“O, gökleri ve yeri hiç yoktan ve benzersiz olarak yaratandır. Bir işi murad ettiğinde sadece “Ol” der; o da oluverir.”

Bakara, 2:117

m100_hubble_960