SON EKLENENLER
latest

13 Nisan 2016 Çarşamba

21 bin mahkûm umre için yarıştı

Diyanet İşleri Başkanlığı, cezaevlerindeki mahkûmlara yönelik umre ödüllü dini bilgiler yarışması düzenledi. 360 cezaevinde eşzamanlı gerçekleştirilen yarışmaya 21 bin 500 mahkûm başvurdu. Yarışma sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak.

21 bin 500 mahkûm başvurdu

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı işbirliği ile ceza infaz kurumlarında düzenlenen dini bilgiler yarışması gerçekleştirildi. 15 Şubat’ta son başvurusu biten ve 30 Mart’ta gerçekleştirilen yarışmaya 21 bin 500 hükümlü ve tutuklu müracaat etti. Başvuran herkese Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından İrfan Yücel’in “Peygamberimizin Hayatı” ve Ümit Şimşek’in “İslam İnanç İlmihali” isimli eserler ücretsiz olarak gönderildi.

İlk 3’e giren umre ödülü

Yarışmaya katılanlar, her iki kitaptan hazırlanan 80 soruyu 120 dakikada cevaplamak için ter döktüler. Yarışmada dereceye girenler, önümüzdeki günlerde açıklanacak ve ödülleri kutlu doğum haftasında kendilerine ulaştırılacak.

Tahliye olduktan sonra umre

Umre ödülünü kazanan mahkûmlar, tahliye olduktan sonra bu ödülü kullanabilecek. Ödülü kendisi kullanmak istemeyen mahkûm, dilediği bir yakınına bu ödülü devredebilecek. Her kurumun kendi içerisinde dereceye girenlere altın, kitap, kurum ödül yönetmeliği çerçevesinde verilecek olan eş ve anne-baba görüşmesi, haftalık açık veya kapalı ziyaret süresini uzatma,  sosyal, kültürel veya sportif etkinliklerden öncelikli ve uzun süreli yararlanma gibi çok sayıda madde yer alıyor. Türkiye derecesi yapan ilk üç kişiye diğer ödüllerin yanı sıra umre ödülü verilecek.

Mahkûmlara manevi destek ve rehberlik

Diyanet İşleri Başkanlığı, 360 cezaevinde aralarında doktora, lisansüstü, ihtisas eğitimi yapmış 420’si kadrolu cezaevi vaizi, 260’ı din görevlisiyle Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler dersi, koğuş sohbetleri, bireysel görüşmeler, konferans, sosyal ve kültürel etkinlikler gibi çalışmalarla manevi destek ve rehberlik hizmetleri yürütüyor.

Kaynak:

http://www.diyanet.gov.tr/tr/icerik/diyanet%E2%80%99ten-mahk%C3%BBmlara-umre-odullu-yarisma/31672

Konuyla ilgili daha önceki haberimiz:

http://www.yazarumitsimsek.com/cezaevlerinde-inanc-ilmihali-okunacak/

 

10 Nisan 2016 Pazar

"Hak Dini Kur'an Dili" böyle okunur

Diyanet İşleri Başkanlığı, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın ‘Hak Dini Kur’an Dili’ tefsirini kardeşi Mahmut Bedrettin Yazır harikulâde rik’a hattıyla Osmanlıca olarak bastı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından basılan ‘Hak Dini Kur’an Dili’ tefsiri, Hattat Mahmut Bedrettin Yazır’ın Osmanlıca elyazması tıpkıbasımla 13 cilt halinde okuyucuya sunuldu.

İlk kez Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 77 yıl aradan sonra basılan eser, 1935-1938 yılları arasında Latin harfleri ile ilk baskısı Türkçe olarak neşredilmişti. Eserin, Osmanlıca el yazmasının tıpkıbasımının ilk kez neşredilmesi, klasik kaynaklar ve Osmanlıca eserleri takip eden meraklıları tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

Tefsirin orijinal nüshası yeniden basılacak…

Diyanet İşleri Başkanlığı, Tefsirin Türkçesini de orijinal nüshasından tashih ederek yeniden basacak. Hak Dini Kur’an Dili Tefsiri Türkçe olarak orijinal baskısı yakın zamanda raflardaki yerini alacak.

İlk baskı 77 yıl önce yapıldı…

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Osmanlıca elyazması 13 cilt olarak basılan Tefsir, daha önce TBMM’nin ‘İslam Kültürünün Temel Kaynaklarını Türkçeye Kazandırma’ kararı üzerine dönemin Diyanet İşleri Riyaseti’nce, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’a yazdırılmıştı.

Tecrid-i Sarih’in basımında son aşamaya gelindi

Öte yandan Cumhuriyetin ilanından sonra basılan ilk hadis kitabı olma özelliğini taşıyan Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi ve Şerhi adlı eserin yeni baskısı için çalışmalar son aşamaya gelmiş durumda.

Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları arasında önemli bir yeri olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin aldığı tarihî bir kararla bütçeden ayrılan bir ödenekle basımı yapılan Tecrid-i Sarih Terceme ve Şerhi adlı eserin orijinal halinin özgün bir grafik ve tasarımla yeniden basımı için çalışmalar bitme aşamasına geldi.

Tecrid-i Sarih nedir?

Tecrid-i Sarih, İmam-ı Buhârî’nin hazırladığı “Sahih-i Buhârî” adlı eserin muhtasarı olup Babanzade Ahmed Naim ve Kamil Miras tarafından Türkçe’ye kazandırılmış ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi ve Şerhi” ismiyle 13 cilt olarak yayınlanmıştı.