Facebook’ta bir hadis âliminin yazısı ile ilgili bir paylaşıma yapılan bir yorum, hadisçiler ile ilgili önemli bir gerçeği gözler önüne serdi. Önde gelen hadis âlimlerimizden Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan’ın Nuraniyat’ta yayınlanan “Yorumda Ölçülü Olma İhtiyacı ve Erdemi” başlıklı yazısına, Şeyma Gür Facebook’taki profilinde bağlantı verdi. “Sünnet ve hadis konusunda saçmalayan ‘alimler’ çağında pırıl pırıl, müstakim ve yetkin bir hadis aliminden; İsmail Lütfü Çakan hocadan hadis yorumlamada sapasağlam ölçüler ve usuller” takdimiyle verilen ba…
Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan Kur’ân -ı kerim ve Sünnet-i seniyyenin bilgi ve belgeleri olan hadis-i şerifler tümüyle herkesin anlayacağı şekilde tek ve açık anlamlı değildir. Arapça’nın özelliklerine sahip âyet-i kerime ve hadis-i şerifler, çoğu kere yoruma muhtaçtır . Kur’ân-ı Kerim’in en doğru, özgün ve uygulamalı yorumu sünnet-i seniyyedir . En yetkili ve vazgeçilmez yorumcusu da Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ’dir . Buna rağmen sünnetteki yorumun tam olarak anlaşılamadığı ya da algılanamadığı yahut sünnetin açıklık getirmediği konu…
“Hadisçi” ünvanı altında Resulullah’ın hadislerine güveni sarsmak için faaliyet gösterenlerin Bediüzzaman’dan niçin hoşlanmadıklarını şu iki hatıradan anlayabilirsiniz: Ünlü tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı anlatıyor: Ben hocam [Şeyhülislâm] Mustafa Sabri’den sormuştum: “Bu zâtı [Bediüzzaman’ı] Dârü’l-Hikmet’e niçin aldınız?” dedim. “Çok iyi ilm-i Hadis bilir” demişti. Hocam Ayan âzâsı ve Konya meb’usu Zeynelabidin Efendi de aynı şekilde Bediüzzaman’ın çok iyi Hadis ilmi bildiğini ifade etmişti. — Necmeddin Şahiner, Aydınlar Konuşuyor, s. 3…
. PROF. DR. İSMAİL LÜTFİ ÇAKAN Emr-i bi’l-ma’rûf imiş ihvân-ı İslâm’ın işi, Nehyedermiş bir fenalık görse kardeş kardeşi. Mehmed Âkif Ersoy Ümmeti peygamberinden uzak düşürme çabaları önce dış kaynaklı olarak siyasi alanda hilafet kurumunu sonlandırmakla (3 Mart 1924) ortaya çıkmış ve büyük bir itibar ve itimat kaybına sebep olmuştur. Koskoca ümmet bünyesi, çok parçalı ve uzlaşmaz sosyal yapılar halinde sun’i sınırlar arkasında yaşamaya mahkum edilmiştir. Bu çok parçalı ve irtibatsız yapı bulunduğu coğrafya itibariyle sahip olduğu ekonomik …
Yazar Metin Karabaşoğlu, bazı Risalelerdeki istihraçları bahane ederek Bediüzzaman’ı suçlamaya kalkanların ilmîlikten ve iyiniyetten bütünüyle uzak olduklarını ve insanları Bediüzzaman düşmanlığıyla zehirlemek istediklerini söyledi. TV 111’deki dizi röportajlarının 11’inci bölümünde ebced ve cifir konusunun İslâmî ilimler içindeki yeriyle ilgili olarak bazı önemli tarihî ve temel bilgileri veren Karabaşoğlu, Bediüzzaman’ın hangi risalelerinde ve hangi şartlar altında cifir hesabına başvurduğunu da açıkladı. Metin Karabaşoğlu’nun konuşmas…