Kur'an bu ümmete neler vaad ediyor?

Onlar size sıkıntıdan başka bir zarar veremezler. Sizinle savaşacak olsalar bile arkalarını dönüp kaçarlar; sonra kimseden yardım da görmezler.

Âl-i İmrân, 3:111

Kur’ân’da “insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmet” olarak nitelenen İslâm ümmetine Allah’ın vaad ettiği bazı üstünlükler, 175’inci Kuran Buluşmasının konusu idi:

  • Yahudi ve Hıristiyanlar, bu ümmete zarar veremezler.
  • Onların vereceği zarar ancak sıkıntıdan ibaret kalır, daha ötesine geçemez.
  • Onlar bu ümmetle savaşamazlar.
  • Savaşacak olsalar dahi arkalarını dönüp kaçarlar.
  • Sonra da ne dünyada ve ne âhirette hiç kimseden yardım görmezler.

Tabii, bu vaadler, oturduğu yerden Allah’ın yardımını bekleyen insanlara verilmiş sözler değildi. Bu vaadlere lâyık olmanın ve erişmenin bazı şartları vardı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü UTESAV organizasyonuyla MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleşen Kur’an Buluşmasında, bu İlâhî vaadin ayrıntılarını ve şartlarını, Kur’ân-ı Kerim ile Peygamberimizin hadis-i şeriflerinden öğrenmeye çalıştık.

Sunumlu olarak gerçekleşen Buluşmada, eziyet ve zarar kavramları üzerinde, âyet ve hadislerin ışığında durduk. İncelemelerimiz sırasında, eziyet kavramının ve “zarar verme”nin İslâm ahlâkıyla asla bağdaşmayan işler olduğunu gördük. Bu arada, internette yaygın olan tartışma alışkanlıklarının bizi İslâm ahlâkından ne kadar uzaklaştırdığını da not ettik.

Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfının (UTESAV) “Erdemli İş Adamı” projesi çerçevesinde 2013 başından bu yana devam eden Kur’an Buluşmaları, Cumartesi sabahları saat 7:00-9:00 arasında MÜSİAD’ın Sütlüce’deki genel merkezinde gerçekleşiyor.

Programımız simit-peynir-çay’dan meydana gelen bir kahvaltı ikramı ile başlıyor, 7:30’dan itibaren de sunum ve onu takiben soru-cevaplarla devam ediyor. İleri saat uygulaması sebebiyle, yarınki Kur’an Buluşması öncesinde de sabah namazı 07:00’de kılınıyor ve arkasından kahvaltıya geçiliyor.

Herkese açık olarak cereyan eden Kur’an Buluşmalarında hanımlar için de yer ayrılmış bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an mealleri din eğitiminde baş köşeyi almalı

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü