İmam-ı Azam'ı korkutan âyet, faizin âkıbetini hatırlatıyor




Uhud savaşıyla ilgili âyetlerin arasına giren ve faiz konusunda çok şiddetli ikazlar içeren âyetler, 183’üncü Kur’an Buluşmasının konusuydu.
İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin “Kur’an-ı Kerim’deki en korkutucu âyet” olarak nitelediği “Kâfirler için hazırlanmış ateşten kendinizi koruyun” meâlindeki âyet de bu âyetler arasındaydı.
Konunun Uhud harbiyle ilgili vardı şüphesiz; ama bundan çıkarılacak daha önemli bir ders vardı:
Faiz konusu savaşıyla, barışıyla bütün hayatı ilgilendiren ve bir toplumu temelinden çökertmek istidadını taşıyan bir konuydu. Ve Allah Teâlâ faiz alıp vermeyi “Allah ve Resulüne karşı savaş açmak” şeklinde tanımlıyordu.

Bu konuyu incelerken üzerinde durduğumuz en önemli hususlardan birisi de, “meşru gayelere gayrı meşru vasıtalarla hiçbir surette hizmet edilemeyeceği” gerçeği oldu. Müşrikler faiz yoluyla kazandıklarını Uhud savaşında harcamış ve mü’minlere üstün gelmişlerdi; fakat aynı yoldan müşriklere karşılık vermeyi Kur’an-ı Kerim “kâfirlerle aynı ateşi paylaşmak” şeklinde gösteriyordu.
Faizle ilgili tehditten hemen sonra gelen “Allah’a ve Peygambere itaat” de, geçtiğimiz Cumartesi günkü Kur’an Buluşmasının ana konularından biriydi. Peygambere itaatin Allah’a itaat ile denk tutulduğu gerçeğini âyet-i kerime açık şekilde gözlerimizin önüne seriyordu. Biz de bu gerçeğin Ashab-ı Kiram tarafından nasıl algılanıp nasıl uygulandığına baktık; Sahabe hayatından buna dair kesitleri gördük.
183’üncü Kur’an Buluşmasının video kaydına bu yazının sonundaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
UTESAV organizasyonuyla MÜSİAD’ın Sütlüce’deki genel merkezinde gerçekleşen Kur’an Buluşmaları, Cumartesi sabahları 7:00’de kılınan sabah namazı ile onu takip eden ve simit-peynir-çaydan meydana gelen bir kahvaltı ikramıyla başlıyor ve 7:30-9:00 arasında sunumlu olarak cereyan ediyor.
Kur’an Buluşmalarında hanımlar için de yer ayrılmış bulunuyor.
***
Kaynak: yazarumit.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Yöneticiler hesaba hazırlansın