Suriye'de evlendi, Bursa'da 16 yıl hapis yedi

Suriye’de 14 yaşında gelinle evlenen gence Bursa’da 16 yıl hapis cezası verildi. Gencin babası da 8 yıl hapse mahkûm oldu.

Gençlerin evliliği, 15 yaşındaki Diyana Z’nin geçtiğimiz Nisan ayında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine hamilelik raporu almak için gitmesiyle ortaya çıktı. Hastane görevlileri gençlerin evliliğini ihbar edince, Diyana’nın eşi 22 yaşındaki Abdullah H. ile kızın babası Yasir Z. hakkında Bursa 3. Ağırceza Mahkemesinde dâvâ açıldı.

Duruşmada Abdullah ile kayınpederi Yasir, dört senedir Türkiye’de yaşadıklarını, nikâhı geçen sene Suriye’de kıydırıp resmî işlemleri yaptırdıklarını söyledi. Gelin Diyana da kendi rızasıyla evlendiğini bildirdi.

Ancak mahkeme heyeti “tarafların rızası olsa dahi bu evliliğin suç olduğu” gerekçesiyle, Abdullah H’ye “çocuğun cinsel istismarı” suçundan 16 yıl 8 ay, kızın babası Yasir Z’ye de “suçun işlenmesine yardım ve yataklık” suçundan 8 yıl hapis cezası verdi.

Yine İstanbul Sözleşmesi

Kadın ve çocukların şiddete karşı korunmasını bahane ederek Avrupa’nın bakış açısına aykırı her türlü inanç, örf ve âdetleri toplumdan kaldırmayı hedef alan İstanbul Sözleşmesinin imzalanmasından ve bu Sözleşmeyle ilgili yasal düzenlenmelerin yürürlüğe girmesinden bu yana,  18 yaşından önceki evlilikler ırza tecavüz muamelesine tâbi tutuluyor ve bütün devlet görevlileri bu konuda ihbarla yükümlü sayılıyor.

Bu yüzden, Adalet Bakanlığının verilerine göre, halen 4 binden fazla genç, 15-20 yıla varan hapis cezalarına çarptırılmış olarak cezaevlerinde bulunuyor.

Kanun, erken evlilikleri ihbara bağlı olmayan suç niteliğinde kabul ederken, evlilik dışı beraberlikler hakkında bir hüküm getirmiyor.

Yine aynı kanun sebebiyle, her sene 120-130 bin civarında aile reisi, eşlerinin “kendisine şiddet uyguladığı” yönündeki şikâyetleri sebebiyle, mahkeme kararıyla evlerinden uzaklaştırılıyor.

İstanbul Sözleşmesinin yol açtığı sonuçlar için bkz.

https://yazarumit.com/bir-guncelleme-oykusu-2/

https://yazarumit.com/emine-karakayayi-hatirlayan-var-mi/

***

Toplumsal Cinsiyetten Toplumsal Cinnete

“Toplumsal Cinsiyetten Toplumsal Cinnete” adlı kitaptan alınmıştır. Kitaba şu adresten erişebilirsiniz:

https://www.kitapyurdu.com/kitap/toplumsal-cinsiyetten-toplumsal-cinnete/511945.html&filter_name=toplumsal%20cinsiyetten%20toplumsal%20cinnete

 

***

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Kur'an mealleri din eğitiminde baş köşeyi almalı