Kur'an medeniyetinin temel taşı: diğergâmlık

Arkanızda yetim çocuklar bıraktığınızı farz edin; onların nasıl muamele göreceğini düşünüp endişelenmez miydiniz?

Kur’ân-ı Kerim, her bir mü’mini bu konuda bir vicdan muhasebesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Verdiği ders ise: Kendi yetimlerinize nasıl muamele edilmesini istiyorsanız, yetimlere öyle muamele edin.

Nisâ sûresinin 9 ve 10’uncu âyetleri, geçtiğimiz haftaki Kur’an Buluşmasında bizi “diğergâmlık” konusuna getirdi. Bu konudaki âyetlerin ve hadislerin arasında dolaşırken, kendimizi kâh yetimlerin, kâh komşumuzun, kâh anne ve babamızın, kâh yoksulların, kâh mazlumların yerine koyduk. Hattâ, dili olmayan ve derdini anlatamayan hayvanların halini de düşündük.

Rahmet Peygamberinin ümmeti üzerinde nasıl titrediğini, onlar için geceler boyu nasıl gözyaşı döktüğünü gördük.

Hele bir de Cahiliye döneminde kızını nasıl kuyuya attığını pişmanlık içinde anlatan babanın hüznüne o Rahmet Peygamberinin gözyaşlarıyla nasıl ortak olduğunu görür gibi okuduk, dinledik.

Bütün bunlar, Kur’an-ı Kerimin âlemde benzeri olmayan muhteşem bir medeniyeti inşa ederken nasıl bir metod takip ettiğini gösteriyordu.

UTESAV organizasyonuyla MÜSİAD’ın Çobançeşme’deki genel merkezinde gerçekleşen 221. Kur’an Buluşmasının tam video kaydını aşağıdaki bağlantıda izleyebilirsiniz:

Kur’an Buluşmaları, Cumartesi sabahları 7:00’de kılınan sabah namazından sonra ve simit-peynir-çaydan meydana gelen bir kahvaltı ikramını takiben 7:30’da başlıyor ve 9:00’a kadar devam ediyor.

Programda hanımlar için de yer ayrılmış bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an mealleri din eğitiminde baş köşeyi almalı

Ramazan'ımız Kur'an ayımız olsun