Mahkemede namaz kıldıran Cumhurbaşkanı

Mahkeme salonunda şehit olan Mısır’ın meşru Cumhurbaşkanı Mursî, göstermelik mahkemede yargılanmaya başladığı günden itibaren bir Müslüman lidere yakışan kahramanca bir tavır sergilemişti. Mursî’nin yargılanması sırasında hafızalara kazınan manzaralardan birisi de, duruşma kafesinde diğer tutuklu Müslüman Kardeşler üyelerine imamlık yaparak öğle namazı kıldırmasıydı. Bediüzzaman’ın mahkeme salonunda namaz kılışını andıran bu hadise ile ilgili olarak daha önce yayınladığımız bu haberi aziz şehidimizin ruhuna Fatihalar ile tekrar hatırlıyoruz.

 

Darbeyle görevinden uzaklaştırılarak tutuklanan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dün başlayan duruşmasında, diğer tutuklulara imamlık yaparak öğle namazını kıldırdı.

Mursî’nin mahkeme heyetini şaşkınlığa uğratan bu davranışı, Bediüzzaman Said Nursî’nin Afyon Mahkemesinde namaz kılışını hatırlattı. Kendisine ve talebelerine idamlık gözüyle bakıldığı yargılamanın duruşmalarından birinde ikindi namazının vakti girince Bediüzzaman mahkeme başkanından izin istemiş, başkan izin vermeyince namaz kılmak üzere kapıya doğru yönelmişti. Mahkeme başkanının “Mahkemede olduğunuzu unuttunuz herhalde” sözünü “Biz namazın hukukunu müdafaa için buradayız” şeklinde cevaplandıran Bediüzzaman, kimseye aldırış etmeden namazını kılmış ve duruşma daha sonra devam etmişti.

Mısır’da, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 14 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında ilginç anlar yaşandı.

Duruşma salonuna ilk olarak getiren İhvan üyesi sanıkların üzerinde tutuklulara giydirilen “beyaz elbise”nin olduğu görüldü. Ancak Muhammed Mursî, yine Said Nursî’yi hatırlatan bir tavırla, elbisesini değiştirmeyi reddetti.

Mahkeme Başkanı Ahmed Sabri Mursî’ye seslenerek Mısır yasalarına göre tutukluların giymesi gereken “beyaz elbise”yi giymesini istedi.

Bunun üzerine Mursî “Rabia” işareti yaparak, “Ben Mısır’ın meşru Cumhurbaşkanıyım ve sizin meşruiyetinizi tanımıyorum” dedi.

Ülkenin meşru cumhurbaşkanı olarak görevini yerine getirebilmesi için serbest bırakılması gerektiğini belirten Mursî, “Cumhurbaşkanı” sıfatıyla mahkemede bulunduğu için hakimin kendisiyle konuşurken ayağa kalkmasını istedi.

“Ben Dr. Muhammed Mursî; şu an darbe sebebiyle buradayım. Mısır Cumhuriyetinin başkanı olarak burada zorla tutuluyorum. Bu, suç teşkil ediyor” diyen Mursî, kendisine yöneltilen suçlamaları cevapsız bırakıp, hakime hitaben “Meşru bir cumhurbaşkanını yargıladığın için seni, ceza mahkemesinde yargılatacağım” şeklinde konuştu.

Mursî, mahkeme başkanına hitaben “Yüce Mısır yargısının bir gün gelip de kanunlara göre suçlu, hain ve yıkıcı askeri darbeye alet olmasını yakıştıramıyorum” ifadelerini kullandı.

Mursî’nin duruşma salonunda bulunanlara, “Özgür Mısır halkına benden selâm iletin. Onlara ‘Kardeşiniz Mursî direnmeye devam edecek, dâvâsından vazgeçmeyecek’ deyin” şeklinde hitap ettiği belirtildi.

Bu sırada kızı darbeciler tarafından şehit edilen İhvan liderlerinden Muhammed el-Biltaci ile göz göze gelen Mursi, “Üzülme kardeşim, Esmâ Cennette” diyerek tesellide bulundu. Bu konuşma gergin olan mahkeme salonunda duygusal bir atmosferin oluşmasına yol açtı.

Mursî, duruşma kafesinde içerisinde diğer arkadaşlarıyla cemaatle öğle namazı kıldı. Namazda Mursî’nin cemaate imamlık yaptığı görüldü.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Yöneticiler hesaba hazırlansın