Tövbekâra müjdeler var, müfterinin işi zor

Kur’an Buluşmalarının 254. bölümünde okuduğumuz âyetlerin ağırlıklı konularından biri istiğfar, diğeri ise iftira idi.

UTESAV organizasyonuyla MÜSİAD’ın Çobançeşme’deki genel merkezinde gerçekleşen Buluşmada Nisâ sûresinin şu meâldeki 110-112. âyetlerini okuduk:

Kim bir kötülük işler yahut nefsine zulmeder de sonra Allah’tan bağışlanma dilerse, Allah’ı çok bağışlayıcı, çok merhamet edici bulur.

Günah işleyen, kendi aleyhine günah işlemiştir. Allah ise herşeyi bilir, hikmeti herşeyi kuşatır.

Küçük veya büyük bir günahı işledikten sonra onu suçsuz birinin üzerine atan kimse ise, bir iftirayı ve apaçık bir büyük günahı yüklenmiş olur.

İstiğfar ile ilgili olan âyet-i kerimenin münafıklar ve her türden iç ve dış düşmanlarla ilgili âyetlerin peşi sıra gelmesi mânidardı; çünkü âyet Allah’ın ve Müslümanların en yaman düşmanları da dahil olmak üzere herkesi kuşatan bir çağrı yapıyor ve içten bir tövbe ile dergâh-ı İlâhîye yönelen herkese Allah’ın rahmet ve mağfiretini vaad ediyor, şu mânâları onlara hatırlatıyordu:

“Kim olursa olsun, ne kadar büyük günahı olursa olsun, pişmanlık ve tövbe ile Allah’a yönelecek ve bağışlanma isteyecek olursa, eli boş olarak dönmeyecek, azarlanmayacak, reddedilmeyecek, kötü bir muamele görmeyecek, Rabbinin sonsuz gufran ve rahmetinden muazzam bir nasiple dönecektir.”

İnsanları iftiradan kaçınmaya çağıran âyet-i kerime ise, konuya dair diğer âyet ve hadislerle birlikte incelendiğinde, bu günahın bir kimseye yapılacak en küçük ve basit bir iftirayı bile insanı dehşete düşürmeye yetecek büyüklükte bir cinayet teşkil ettiğini apaçık gösteriyordu. Bu konudaki okumalarımız da karşımıza şöyle bir tablo çıkardı:

Kur’ân-ı Kerim, bu dersleriyle, kötülüklerin her türlüsünden temizlenip en üstün ahlâk ilkeleriyle bezenmiş bir toplum inşa ederken, aynı zamanda, o toplumu meydana getiren fertlerin her birinin en küçük bir hakkını dahi dünya ve içindekilerden daha üstün tutuyor.

Ve Kur’an medeniyeti, her biri Allah katında Kâbe’den daha değerli olan insanların meydana getirdiği bir ümmetin omuzlarında yükseliyor.

254’üncü Kur’an Buluşmasına ait kesintisiz video kaydını şu bağlantıdan izleyebilirsiniz:

https://youtu.be/3QJqdK0j630

Herkese açık olarak cereyan eden Kur’an Buluşmaları Cumartesi sabahları 6:50’de kılınan sabah namazından sonra simit-peynir-çaydan meydana gelen bir kahvaltı ikramını takiben 7:30’da başlıyor ve 9:00’a kadar devam ediyor.

Programda hanımlara da yer ayrılmış bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Yöneticiler hesaba hazırlansın