İnsan işi değil evrimin işiymiş, bilim öyle diyor

ÜMİT ŞİMŞEK

Çeşitli üniversitelere mensup bilim adamları, SARS-CoV-2 adlıvirüs ile ilgili olarak yürüttükleri ortak çalışmanın sonucunu açıkladılar:

“Bu virüsün insan eliyle üretilmiş olması mümkün değildir; bunuancak evrim yapabilir.”

Bütün dünyayı tesiri altına alan salgınla ilgili olarakortaya atılan çeşitli komplo teorileri, bu salgının âmili olan virüsün genetikmühendisliği yoluyla insanlar tarafından laboratuarda üretildiği iddiasıetrafında yoğunlaşıyordu.

Bu konuyu araştırmak üzere Scripps Araştırma Enstitüsünden KristianG. Andersen, Edinburgh Üniversitesinden Andrew Rambaut, ColumbiaÜniversitesinden W. Ian Lipkin, Sydney Üniversitesinden Edward C. Holmes ve TulaneÜniversitesinden Robert F. Gary tarafından yürütülmekte olan ortak çalışmanınsonucu, Nature Medicine adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Makalede yer alan bilgilere göre, adı geçen bilim adamları, çalışmalarını SARS-CoV-2 virüsünün başak proteinlerinde iki önemli bölge üzerinde yoğunlaştırdılar. (Başak proteinler: virüsün dış tarafında bulunan ve gerek insan, gerekse hayvan hücrelerinin duvarına tutunarak içeri girmelerini sağlayan protein molekülleri.)

Bu bölgelerden birisi, virüsün hedef aldığı ev sahibihücreye bir kanca gibi tutunmalarını sağlayan kısım.

Diğeri ise, tutundukları hücreyi tıpkı bir konserve açacağı gibi yarıp açmak suretiyle içeri sızmalarını sağlayan kısım.

Ancak virüs bu iki “organını” hiç beklenmedik bir şekildekullanıyor.

İnsan vücudunda, son derece bilinçli bir şekilde, akciğer hücrelerinin dışında bulunan ve ACE2 kısaltmasıyla anılan bir proteini nokta atışıyla buluyor ve doğrudan ona yapışıyor. (Uzun adı “anjiyotensin dönüştürücü enzim” olan bu protein, insan vücudundaki hücrelerde kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan ve akciğerlerde de akciğer iltihabını önleyen bir protein.)

Fakat SARS-CoV-2 virüsünün başak proteini, hedef aldığı ACE2 proteinini sadece nokta atışıyla vurmakla kalmıyor, aynı zamanda ona o kadar sağlam bir şekilde yapışıyor ki, bu özelliğiyle virüsün bulaşıcılığını diğer virüslerin on misli gibi seviyelere çıkarıyor. Bunun sonucu olarak da, SARS-CoV-2 virüsünün öldürücü özelliği diğer grip türlerinin onlarca misline çıkabiliyor.

Diğer taraftan, söz konusu araştırmayı yürüten bilimadamları, SARS-CoV-2 virüsünün bir başka özelliğine daha dikkat çektiler:

Bu virüsün genel molekül yapısını teşkil eden omurgası,diğer coronavirüslerden çok farklı bir yapıda idi ve daha çok yarasa ilekarıncayiyene ait virüslerin yapısına benziyordu. Bilim adamları, bu kadarfarklı bir yapının laboratuarda gerçekleştirilmiş olmasına da imkânbulunmadığını kaydettiler.

Bu iki önemli gerekçenin her ikisi de, araştırmayı yürüten ekibi, “elindeki onca imkânlara rağmen insan zekâsının böyle bir virüs üretmiş olamayacağı” neticesine getiriyor.

“Peki, o zaman bu virüsü kim icad etti?” diye soracakolursanız, araştırmayı yürüten bilim adamları bunun cevabını çoktan bulmuşlarbile:

“Bunu ancak evrim yapabilir” diyorlar.

Çünkü bugünün bilim “dininde” herşeye gücü yeten, herşeyi bilen ve her zaman her şeyin en doğrusunu yapan bir varlığın adına “evrim” deniyor.

***

Kaynaklar:

Kristian G. Andersen, Andrew Rambaut, W. Ian Lipkin, EdwardC. Holmes & Robert F. Garry, “The Proximal Origin of SARS-CoV-2”: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9

“COVID-19 Coronavirus Epidemic Has a Natural Origin”: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200317175442.htm

***

Image by PIRO4D from Pixabay

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Yöneticiler hesaba hazırlansın