Bir muhabbet alışverişi


*

Mâide sûresinin 51-54. âyetlerini okuduğumuz 302. Kur’an Buluşmasının özeti ve video kaydı


Kur’an Buluşmalarının 302. bölümünde okuduğumuz âyetler önce tehlikeli dostluklar hakkında bizi uyarıyor, arkasından da dininde sebat eden mü’minleri Allah’ın muhabbetiyle müjdeliyordu.

Mâide sûresinin 51-54. âyetlerini okuduğumuz Buluşmada, önce Yahudi ve Hıristiyanları veli edinmenin tehlikeleri üzerinde duruldu. Âyet-i kerimenin bu konudaki uyarısı son derece ciddî idi ve “Onları veli edinen onlardan olur” buyuruyordu. Tabii, âyetin metninde geçen “veli” kelimesi bizim günlük lisanımızdaki “dost” kelimesinden daha farklı bir mânâ taşıyordu.

Bu âyetleri takiben, Allah’ın sevdiği kullarla ilgili müjdeler içeren 54. âyet-i kerimeyi okuduk. “Kimdi bu kullar?” sorusunun cevabı, aynı zamanda, bizi Allah’ın muhabbetine ulaştıracak yolları tarif ediyordu:

Onlar mü’minlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı ise izzetli kimseler idi.

Onlar Allah yolunda cihad eden kimseler idi.

Onlar dil uzatanın kınamasından korkmayan kimseler idi. (Demek ki Allah’ın muhabbetine erişen kimselerin kaderinde, bazı insanlar tarafından kınanmak da varmış.)

Bu arada, Kur’ân-ı Kerimin birçok âyetinin “Allah şu kimseleri sever” şeklinde ifadeler içerdiğini dikkate alarak, bu âyetleri de önümüze koyduk ve bizi Allah’ın muhabbetine hangi davranışların ulaştıracağını anlamaya çalıştık.

YouTube’un Erdemli Hayat sayfasında yayınlanan Kur’an Buluşmalarının 302. bölümünde okuduğumuz âyetlerin meali:


Ey iman edenler! Yahudi ve Hıristiyanları veli edinmeyin. Onlar birbirinin velisidir. Sizden onları veli edinen, onlardan olur. Allah ise zalimler güruhuna yol göstermez.

Kalplerinde hastalık bulunanların, “Başımıza bir felâket gelmesinden korkuyoruz” diyerek  onların arasında koşuştuklarını görürsün. Fakat bakarsın, Allah size bir fetih nasip eder veya kendi katından bir iş ortaya çıkarır da onlar gönüllerinde sakladıkları şey için pişman oluverirler.

O zaman mü’minler de “Şunlar değil miydi sizinle beraber olduklarına dair  var güçleriyle yemin edenler?” derler. Onların bütün işledikleri boşa çıkmış, böylece hüsrana düşmüşlerdir.

Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse, Allah onların yerine öyle bir topluluk getirir ki, Allah onları sever, onlar Allah’ı sever. Onlar mü’minlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı izzetlidirler; Allah yolunda cihad ederler; dil uzatanın kınamasından da korkmazlar. Bu Allah’ın lütfudur ki, dilediğine verir. Allah ise lütuf ve keremi pek geniş olan ve herşeyi hakkıyla bilendir.


Kur’an Buluşmalarının bu bölümünü buradan izleyebilirsiniz:

UTESAV organizasyonuyla gerçekleşmekte olan ve daha önce MÜSİAD Genel Merkezinde yapılan Kur’an Buluşmaları, salgın sebebiyle bir müddettir https://www.youtube.com/erdemlihayat adresinden Cumartesi sabahları 7:30-8:30 arasında canlı olarak yayınlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Yöneticiler hesaba hazırlansın