Ümmetin omuzlarında Peygamber mirası bir görev

*


*

Mâide sûresinin 67. âyetini okuduğumuz 310. Kur’an Buluşmasının özeti ve tam video kaydı


Kur’an Buluşmalarının 310. bölümünde ağırlıklı konumuz “tebliğ” idi. Gündemimizde olan Mâide sûresinin 67. âyeti, Peygamberimize bu görevini hatırlatıyor ve şöyle buyuruyordu:

Ey Peygamber! Sana Rabbinden indirileni tebliğ et. Bunu yapmazsan, elçiliğini yerine getirmemiş olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Şüphesiz ki Allah kâfirler güruhuna yol göstermez.

Âlemlerin Rabbi tarafından insanlığa elçi olarak gönderilen peygamberlerin asıl vazifesi olan tebliğ konusunu Kur’ân-ı Kerimin âyetleri ile Resulullahın hadis-i şerifleri ve uygulamaları ışığında ele aldığımızda, özetle şu tesbitleri yaptık:

  • Peygamberlerin yükümlü oldukları tebliğ, İlâhî mesajı eksiksiz olarak ve en güzel bir şekilde ümmetlerine ulaştırmak ve açıklamaktır.
  • Peygamberlerin sadece tebliğ ile görevli olması, muhataplarının kabulünden sorumlu olmadıkları anlamına gelir.
  • Kitabı tebliğ etmek, onu açıklamak anlamını da kendi içinde taşımaktadır. Yoksa tebliğin bir anlamı kalmazdı.
  • Âhirzaman Peygamberinden sonra yeni bir peygamber gelmeyeceği için, onun vefatından sonra tebliğ vazifesi ümmetinin üzerinde kalmıştır.
  • Allah’ın emir ve yasaklarını ve Allah’ın rızasına eriştirecek yolları, Allah’ın ve Resulünün öğrettiği şekilde, hiçbir şeyi saklamadan, hikmetle ve “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin, nefret ettirmeyin” hadis-i şerifinin ışığında insanlara ulaştırmak suretiyle, kıyamete kadar bu vazifeyi yerine getirmekle yükümlüdürler.

Mâide sûresinin 67. âyetini okuduğumuz 310. Kur’an Buluşmasının tamamını buradan izleyebilirsiniz:

UTESAV organizasyonuyla gerçekleşen ve daha önce MÜSİAD Genel Merkezinde yapılan Kur’an Buluşmaları, salgın sebebiyle bir müddettir https://www.youtube.com/erdemlihayat  adresinden Cumartesi günleri 18:00-18:45 saatleri arasında yayınlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Yöneticiler hesaba hazırlansın