Körlük ve sağırlığın çaresi Kur'an kıssalarında

*


**

Mâide sûresinin 70-71. âyetlerini okuduğumuz 313. Kur’an Buluşmasının özeti ve video kaydı.


İsrailoğulları üzerinden bize ve tüm zamanlara yönelik İlâhî mesajlar, Mâide sûresinin 70-71. âyetleri vesilesiyle Kur’an Buluşmalarının gündemindeydi.

UTESAV organizasyonuyla düzenlenen Kur’an Buluşmalarının 313. bölümünde okuduğumuz âyetlerde İsrailoğullarının peygamberleri yalanladıkları ve öldürdükleri bildiriliyor, buna rağmen tövbelerinin kabul edildiği, ancak yine tövbelerini de unutarak isyan ve inkâra döndükleri bildiriliyordu:

And olsun, Biz İsrailoğullarından ahit aldık ve onlara peygamberler gönderdik. Fakat ne zaman onlara bir peygamber hoşlanmadıkları birşey getirecek olsa, bir kısmını yalanlıyor, bir kısmını da öldürüyorlardı.

Onlar başlarına bir belâ gelmeyecek sandılar da körleşip sağırlaştılar. Sonra Allah onların tövbelerini kabul etti. Sonra da birçokları yine körleşip sağırlaştı. Allah ise onların yapmakta olduklarını görüyor.

Âyetler her ne kadar İsrailoğullarını anlatıyor idiyse de, bu anlatılanlardan bizim de almamız gereken dersler vardı. Biz de bu âyetlerin dersinden nasibimizi ararken özetle şu tesbitleri yaptık:

  • İnsanı tuzağa düşmekten ve kötü âkıbetten koruyacak olan şey, şu gerçeği bilmek ve hatırlamak: Allah sadece onların değil, hepimizin bütün yaptıklarını görüyor.
  • Kıssaları okurken, onların yaptıklarından Allah’ın habersiz olmadığını bilerek okuyoruz ve bu bize hiç zor gelmiyor. Bu şuurun kendi hayatımız üzerinde de hakim olması gerekir: Allah onların yaptıklarını gördüğü gibi, bizim yaptıklarımızı da görüyor. Şu farkla ki, bu manzarayı hikâyenin içinden görmek, dışından görmek kadar kolay ve kendiliğinden olmuyor. Buna dikkat.
  • Kendilerinden önce gelip geçen nesillerin başına gelenleri ibret nazarıyla okumadılar ve aynı âkıbete sürüklendiler. Şimdi ise biz onların kıssalarını okuyor ve başlarına gelenleri öğreniyoruz. Bizim cevabımız?
  • İsrailoğullarının kendilerini istikamette görmesi ve dünya hayatını öncelemesi âhiret körlüğüne yol açtı. İstikamet üzere olduğumuz zamanlar dahi bizi yoldan çıkarmak için kurulmuş tuzaklarla çevrili bulunduğumuzu ve hevâ ve heveslerin de bu tuzaklara düşmeye eğilimli olduğunu gözden uzak tutmamak ve Kur’ân ve Sünnetten sürekli olarak saat ayarı gibi istikamet ayarı almamız gerekir. Eski kavimlerin âkıbetlerinden alınacak derslerin en önemlisi bu olsa gerektir.

Mâide sûresinin 70-71. âyetlerini okuduğumuz 313. Kur’an Buluşmasına ait video kaydını buradan izleyebilirsiniz:

UTESAV organizasyonuyla gerçekleşen ve daha önce MÜSİAD Genel Merkezinde yapılan Kur’an Buluşmaları, salgın sebebiyle bir müddettir https://www.youtube.com/erdemlihayat adresinden Cumartesi günleri 18:00-18:45 saatleri arasında yayınlanıyor. Kur’an Buluşmaları ile ilgili gelişmeleri kaçırmamak için bu sayfaya abone olabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an mealleri din eğitiminde baş köşeyi almalı

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü