Toplum hayatının dört büyük âfeti


Mâide sûresinin 90-91. âyetlerini okuduğumuz 321. Kur’an Buluşmasının özeti ve tam video kaydı.

Toplum hayatını tehdit eden dört büyük tehlike, UTESAV’ın 321. Kur’an Buluşmasında ağırlıklı konumuz oldu.

Bu tehlikeler, okumakta olduğumuz Mâide sûresinin 90-91. âyetlerinde şöyle sayılıyordu:

Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları  şeytan işi birer pislikten başka birşey değildir; bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

Hiç kuşku yok ki, şeytan içki ve kumarla aranıza kin ve düşmanlık sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bundan vazgeçiyorsunuz, değil mi?

Âyette sayılan tehlikelerden içki ve kumar ile ilgili âyet ve hadislerin mânâları açık bir şekilde bu iki illeti mü’minlere yasaklarken, “dikili taşlar” ile her türlü kastedilen mânâ her türlü putu, putlar için dikilen yapıları, putlaştırılan şeylere gösterilen tazimi kapsıyor, “fal okları” ise gaybdan haber almak, insanların kaderi üzerinde tesir sahibi olduğuna inanılan şeyleri, bu arada medyumluk, astroloji gibi bâtıl inanışlar ile her türlü falı ve bu şeylerde kullanılan âletleri içine alıyordu.

Ders boyunca yaptığımız tesbitlerin başlıcalarını şu noktalarda özetledik:

  • Allah’ı anmak demek, kulun Rabbi ile irtibat halinde olması demektir. Allah zaten kulunun her ânından haberdardır ve her an onu görüp gözetmektedir; buna karşılık kulun da Rabbini sürekli olarak hatırlamaya çalışması gerekir.
  • Kul Rabbinden gaflet ettiği zaman bir boşluk içine düşmüş olur; bu boşluğu da insanın baş düşmanı olan şeytan doldurur.
  • Bundan önceki âyetlerde mü’minlere Allah’ın helâl kıldığı nimetlerden istifade hususunda serbest bırakıldıkları bildirilmiş, bunlardan bir kısmını kendiliklerinden haram kılacak şekilde dinde aşırı gitmemeleri hatırlatılmıştı.
  • Eşyada asıl olan ibaha olduğu için, Allah’ın helâl kıldığı nimetler sayılmamış, haram kılındığı belirtilen nimetlerin haricindeki temiz rızıkların helâl olduğunu belirtmekle yetinilmiştir.
  • Bu âyetlerde de, ikisi toplum hayatını, ikisi de inançlarını tehdit eden dört büyük tehlike hakkında Müslümanlar uyarılmaktadır.
  • Bunlardan içki ve kumar, Müslümanların gerek şahsî, gerekse aile ve gerekse sosyal hayatlarını tehdit eden ve ihmale gelmeyen iki büyük tehlikeyi teşkil etmektedir.

Mâide sûresinin 90-91. âyetlerini okuduğumuz 321. Kur’an Buluşmasına ait video kaydını buradan izleyebilirsiniz:

UTESAV organizasyonuyla gerçekleşen ve daha önce MÜSİAD Genel Merkezinde yapılan Kur’an Buluşmaları, salgın sebebiyle bir müddettir https://www.youtube.com/erdemlihayat adresinden Cumartesi günleri 07:30’dan itibaren canlı olarak yayınlanıyor. Kur’an Buluşmaları ile ilgili gelişmeleri kaçırmamak için bu sayfaya abone olabilirsiniz.


Sitemizde yayınlanan yazılardan ânında haberdar olmak için
bizi Twitter’da takip edebilirsiniz:

twitter.com/umit_simsek


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Yöneticiler hesaba hazırlansın