Çoğunluk ne zaman delil olmaz?


Mâide sûresinin 100. âyetini okuduğumuz 326. Kur’an Buluşmasının özeti ve tam video kaydı

Kur’ân’ın “pis” olarak nitelediği şeyler toplumlarda hakim hale gelecek kadar çoğalsalar dahi bunlara uymamak gerektiğini bildiren âyet-i kerime, 326. Kur’an Buluşmasının gündemindeydi.

Her zamanki gibi UTESAV organizasyonuyla gerçekleşen dersimizde Mâide sûresinin şu mealdeki 100. âyetini okuduk:

De ki: Pis olan ile temiz olan bir olmaz — pis olan şeyin çokluğu sizin hoşunuza gitse bile. Onun için, Allah’tan sakının, ey selim akıl sahipleri, tâ ki kurtuluşa eresiniz.

Bu âyet-i kerime ile beraber konuya dair diğer âyet ve hadislerin ışığında yaptığımız tesbitler arasında şu hususlara da temas edildi:

  • Pis olan şeyden selim insan tabiatı nefret eder. Ancak kötü şeyler, nefsin hoşlanacağı şeylerle kuşatılmış şekilde zuhur ederse, insanlar bu tuzağa kolayca kapılabilir. Çoğunluğun bâtıl bir şeyde birleşmesi de böyledir; insanlar sadece işin bu yönüne bakarak bilinçsizce bâtılın peşine takılabilir.
  • Birçok âyette geçtiği gibi, “atalarımızın dini” şeklindeki gerekçeler, yahut zamanımızda yaygın olan “çağdaşlık” gibi etiketler, çoğunluğun bir düşünce veya inançta birleşmesini gerekçe göstermek suretiyle pek çok bâtılın üstünü örten birer tuzak olabilir.
  • Kesin deliller karşısında, görmedikleri halde görmüş gibi Rablerine iman edenler, Onun kitabından aldıkları güç ile ve Allah’a dayanmanın verdiği özgüvenle, bütün âleme meydan okuyacak bir hale gelebilirler.

YouTube’un Erdemli Hayat kanalından canlı olarak yayınlanan 326. Kur’an Buluşmasının video kaydını buradan izleyebilirsiniz:

UTESAV organizasyonuyla gerçekleşen ve daha önce MÜSİAD Genel Merkezinde yapılan Kur’an Buluşmaları, salgın sebebiyle bir müddettir https://www.youtube.com/erdemlihayat adresinden Cumartesi günleri 07:30’dan itibaren canlı olarak yayınlanıyor. Kur’an Buluşmaları ile ilgili gelişmeleri kaçırmamak için bu sayfaya abone olabilirsiniz.


Sitede yayınlanan yazılardan ânında haberdar olmak için
bizi Twitter’da takip edebilirsiniz:

twitter.com/umit_simsek


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an mealleri din eğitiminde baş köşeyi almalı

Ramazan'ımız Kur'an ayımız olsun