Kur'an ve Hadiste müjde-uyarı dengesi

 

***

En’âm sûresinin Hesap Günü ile ilgili uyarıları içeren 15-17. âyetlerini okuduğumuz ve müjde-uyarı dengesini müzakere ettiğimiz 341. Kur’an Buluşmasının özeti ve video kaydı

***

Son Kur’an Buluşmasında, insanları Allah’ın azabından sakındıran âyetleri, Allah’ın rahmetini müjdeleyen âyetlerle birlikte okuduk.

19 Şubat Cumartesi günkü 341. Kur’an Buluşmasında okuduğumuz En’âm sûresinin 15-17. âyetlerinin meâli şu şekilde idi:

De ki: Rabbime isyan edecek olursam, büyük bir günün azabından korkarım.

O gün kim o azaptan uzak tutulursa, Allah ona rahmet etmiştir. Bu ise apaçık bir kurtuluştur.

Allah sana bir zarar dokundursa, Ondan başka o zararı giderecek kimse olmaz. Sana bir hayır eriştirecek olsa, zaten Onun gücü herşeye yeter.

Konuyla ilgili diğer âyet ve hadislerin ışığında yaptığımız değerlendirmelerde vardığımız sonuçların başlıcaları ise şöyle oldu:

  • Kur’ân, Allah’ın rahmetini müjdeleyen Rahmân ve Rahîm isimleriyle başlar ve bu müjdeyi, diğer pek çok âyetinin yanı sıra, bütün sûrelerinin başında da tekrarlar. Okuduğumuz âyetin iki âyet öncesinde de Allah’ın rahmetle muamele etmeyi ilke edindiği müjdelenmişti. Ancak bu, kulda Âlemlerin Rabbine karşı bir ciddiyetsizlik ve vurdumduymazlık içine atmamalıdır. Zira:
  • Korku duygusu insana (1) hayatını koruması için, (2) ebedî âlemin tehlikelerinden korunması için verilmiştir. Dünyanın basit tehlikelerinden aşırı şekilde korkup da Âlemlerin Rabbinin azabından korkmamak, bu duyguyu kötüye kullanmak anlamına gelir.

Kur’ân-ı Kerimin ve hadis-i şeriflerin müjde ve uyarılarını nasıl bir denge içinde anlamak ve sunmak gerektiği konusunda ise Hz. Ali’nin şu sözleri sapasağlam bir ölçüyü ortaya koyuyordu:

Hakkıyla fakîh olan kişi o kimsedir ki, Allah’ın rahmetinden insanların ümidini kestirmez, onları Allah’ın azabından emin hale de getirmez, Allah’a isyan için onlara ruhsat vermez. İlimsiz ibadette hayır olmadığı gibi, anlayışsız ilimde de hayır yoktur, tefekkürsüz kıraatte de hayır yoktur. (Dârimî, Mukaddime: 29).

En’âm sûresinin 15-17. âyetlerini okuduğumuz 341. Kur’an Buluşmasına ait tam video kaydını buradan izleyebilirsiniz:

UTESAV organizasyonuyla gerçekleşen ve daha önce MÜSİAD Genel Merkezinde yapılan Kur’an Buluşmaları, salgın sebebiyle bir müddettir https://www.youtube.com/erdemlihayat adresinden Cumartesi günleri 07:30’dan itibaren canlı olarak yayınlanıyor. Kur’an Buluşmaları ile ilgili gelişmeleri kaçırmamak için bu sayfaya abone olabilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Kur'an mealleri din eğitiminde baş köşeyi almalı