Gelecekten bir pişmanlık tablosu


***
En'âm sûresinin kıyamet gününden manzaralar içeren 22-24. âyetlerini okuduğumuz 345. Kur'an Buluşmasının özeti ve video kaydı.

***

Kur’an Buluşmalarının 345. bölümünde, En’âm sûresinin kıyamet gününe dair tablolarından biri gözlerimizin önünden gelip geçti. Bu tablo, Allah’a ortak koşanların içine düştüğü pişmanlık ve çaresizlik tablosuydu.

Sûrenin 22-24. âyetleri bu manzarayı şu şekilde tasvir ediyordu:

O gün hepsini toplayacak, sonra da ortak koşanlara, “Hani,” diyeceğiz, “Allah’a ortak saydığınız şerikleriniz nerede?”
Onların ise, “Rabbimiz Allah’a and olsun ki biz müşrik değildik” demekten başka bir kaçamakları olmadı.

İşte bak, kendilerine karşı nasıl yalan söylediler, uydurup durdukları şeyler ellerinden nasıl uçup gitti!

Kur’ân-ı Kerimin kıyamet gününe dair daha başka tasvirlerini de göz önüne alarak hayalimizde canlandırdığımız bu ibret tablosu, bizi başlıca şu tesbitlere sevk etti:

      • Kelâm-ı Ezelînin zaman-üstü tasvirleri birden bire kıyamet gününün manzaralarından birini önümüze seriyor.
      • Bu manzara karşısında dünya küçülüyor, dünya hayatı gelip geçivermiş bir an gibi kayboluyor.
      • Bir uykudan uyanır gibi, bir anda kendimizi gerçek dünyada buluveriyoruz.
      • Hesap Gününde cereyan edecek hadiseler için, olup bitmiş olaylar şeklinde söz edilmesi ile beraber, muhataplara bu olayları gören şahitler olarak hitap edilmesi, hem bu anlatılanların kesinliğine, hem de Kur’ân’ın muhataplarındaki imanın kesinlik ve gücüne işaret eder. Kur’an olacakları olmuş gibi anlatır, mü’minler de Kur’ân’ın anlattıklarına gözleriyle görmüş gibi inanır ve şahitlik ederler.
      • Bu âyetlerin indiği ortamda müşrikler hakim, mü’minler mahkûm durumda idiler. Ancak Rablerinden gelen bilgiler onlara manzaranın bütününü göstererek özgüven aşılıyordu. Gerçi zulüm devam ediyor, şartlar gün geçtikçe daha da ağırlaşıyordu. Fakat sürekli olarak, Resulullahın tedrisi altında tefekkür ve tedebbürle Kur’ân’ı okuyorlar ve onunla imanlarına iman katıyorlardı. Onlar, birer mü’min olarak, Allah’ın bütün insanlığa Kendisiyle beraber şahit olarak gösterdiği insanlardı. Aynı durum, eğer farkına varabilir ve şuuruna erişebilirsek, bütün mü’minler için söz konusudur.
      • Diğer taraftan, daha başka âyetler, mü’minleri güzel ahlâkla donatıyor ve bu büyük dâvânın bir kin ve düşmanlık hareketi halini almasına meydan vermiyordu.

En’âm sûresinin 22-24. âyetlerini okuduğumuz 345. Kur’an Buluşmasına ait kesintisiz video kaydını buradan izleyebilirsiniz:

UTESAV organizasyonuyla düzenlenen Kur’an Buluşmaları 2013 yılından beri haftalık olarak devam ediyor. Pandemi önlemlerine kadar MÜSİAD Genel Merkezinde Cumartesi sabahları gerçekleşen Buluşmalar, Mart 2020’den bu yana YouTube’un Erdemli Hayat kanalından Cumartesi sabahları 7:30-8:30 arasında canlı olarak yayınlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Yöneticiler hesaba hazırlansın