Alaycılara aldırma, Kur'an ile öğüt ver


    

Dünya hayatına aldanarak dinlerini oyun ve eğlence edinen kimseler, 366. Kur’an Buluşmasının gündemini teşkil etti.

UTESAV tarafından düzenlenmekte olan Kur’an Buluşmalarının 366. bölümünde, En’am sûresinin bu kimseler hakkında mü’minleri uyaran 70. âyetini okuduk:

Dinlerini oyun ve eğlence edinen, dünya hayatına aldanmış kimseleri bırak. Fakat sen Kur’ân ile öğüt ver ki, kimse kazandığı günahlarla helâke sürüklenmesin.  O zaman kişinin Allah’tan başka ne bir dostu olur, ne bir şefaatçisi. Her türlü fidyeyi verse de yine kabul edilmez. İşte onlar, kazandıkları günahlarla helâke düşmüş olanlardır. İnkâr edip durmaları yüzünden onlara kaynar sudan bir içecek ve acı bir azap vardır.

Bu konudaki diğer âyetlerin ışığında yaptığımız değerlendirmeyi ise başlıca şu noktalarda özetledik:

·         Dinlerini keyiflerine göre değiştirerek hükümler ve ritüeller icad ettiler; böylece dinlerini oyuncak haline getirdiler.

·         Oyun ve eğlenceyi din edindiler.

·         Ne dünyada, ne de âhirette kendilerine hiçbir zarar veya fayda veremeyen şeylere kulluk etmek gibi abes şeylerle oynuyor ve oyalanıyorlar.

·         Dünya hayatı bütün gaye ve meşguliyetlerini işgal ediyor, onunla oyalanıp duruyorlar. Dünya hayatı ise Kur’ân’da “oyun ve eğlence” olarak nitelenmiştir.

·         “Onları bırak” emri, her türlü münasebeti keserek tamamen uzaklaşma mânâsına değildir. Yani:

·         Onların peşine takılma. Onlar Allah’ın âyetleriyle eğlenirken veya inkâr ederken onlarla beraber oturma. Fakat onlara Allah için nasihatte bulunmaktan da vazgeçme. Onlara Kur’ân ile öğüt ver.

·         “Onunla öğüt ver” ifadesindeki zamirin Kur’ân’a ait olduğunda ittifak vardır. Zaten Kur’ân da kendisine birçok âyetinde “zikir = öğüt” olarak atıfta bulunmaktadır.

·         İşledikleri iyilik ve kötülüklerin âkıbetini kendileri gibi bir kuldan değil, bizzat Allah’ın kelâmından işitsinler.

·         Ödüllendirecek, cezalandıracak, bağışlayacak olan Allah’tır; hiçbir istisnası bulunmamak üzere herkes hakkında hükmü O verecektir.

En’âm sûresinin 70. âyetini okuduğumuz 366. Kur’an Buluşmasına ait tam video kaydını buradan izleyebilirsiniz:

Kur’an Buluşmaları Cumartesi sabahları MÜSİAD’ın Çobançeşme’deki genel merkezinde gerçekleşiyor. Buluşmalar, sabah 7:00-7:30 arasında simit, peynir ve çaydan meydana gelen kahvaltı ikramından sonra 7:30-8:30 arasında sunum ve 8:30-9:00 arasında soru-cevap şeklinde cereyan ediyor ve canlı olarak https://www.youtube.com/erdemlihayat adresinden yayınlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Kur'an mealleri din eğitiminde baş köşeyi almalı