Dünyayı kim daha çok güzelleştirecek?

   

Bir Ayet Bir Hadis programı 2023-2024 sezonunun ikinci yayınını geçtiğimiz Salı günü yaptı.

Programda okuduğumuz âyet-i kerime, Mülk sûresinin şu mealdeki ikinci âyeti idi:


Hanginiz daha güzel işler yapacaksınız diye sizi sınamak için ölümü de, hayatı da yaratan Odur.  Onun kudreti herşeye üstündür; O çok bağışlayıcıdır.


Bu âyetteki anahtar kavramımız “daha güzel” nitelemesi idi. Kur’ân ve Hadisi bu açıdan gözden geçirdiğimizde, insanın bu dünyaya gönderiliş amacının, din ve dünyaya ait her alanda “en güzel” olanın peşine düşmek, sürekli olarak daha güzel olana yönelmek, arkasında güzel izler bırakmak suretiyle bu dünyayı güzelleştirmek ve ebedî âlemde kendisine güzel bir yurt hazırlamak olduğu sonucuna vardık.

Okuduğumuz hadis-i şerif ise, hayatın bütün alanlarına bu âyetin bir yansıması anlamını taşıyordu:


Kolaylaştırın, zorlaştırmayın. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin.


Allah’ın Elçisi bu hadis-i şerif ile bize iki şeyi yasaklıyor, iki şeyi de emrediyordu.

Yasaklar: zorlaştırmak ve nefret ettirmek.

Emirler: Kolaylaştırmak ve müjdelemek.

Sonuçlarına baktığımızda, bu hadis-i şerifin de insan hayatını güzelleştirmek amacına en güzel bir surette hizmet etmeye yönelik altın öğütler olduğu ortaya çıkıyordu.

Bir Ayet Bir Hadis programı Salı akşamları 20:45’ten itibaren https://www.youtube.com/yazarümitşimşek adresinden canlı olarak yayınlanıyor. Programı canlı olarak izleyemeyenler ise yine aynı adreste programın kaydını izleyebiliyorlar.

Yaklaşık olarak yarım saat süren programımızda önce bir âyet-i kerimeyi, arkadan da bir hadis-i şerifi ayrı ayrı inceliyor ve her ikisinden de kendi hayatımıza bazı dersler çıkarmaya çalışıyoruz.

YouTube kanalımıza abone olanlar, daha önce olduğu gibi, Salı akşamları yayının başlamasına yakın programla ilgili bir hatırlatma alacaklar. Henüz abone olmamış olanlar için de şimdiden hatırlatalım:

Gelecek bölümler ve daha başka yayınlar ile ilgili duyurulardan haberdar olmak için, https://www.youtube.com/yazarümitşimşek adresine abone olmayı unutmayınız.

Daha önceki programların kayıtlarına da bu adresten ulaşabilirsiniz.

Geçtiğimiz Salı günü yayınlanan programın altıncı bölümünü bu bağlantıdan izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/live/0He9F2f9G30?si=OdFhbvZ7myIobFBM 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Yöneticiler hesaba hazırlansın