Mübarek geceleri nasıl değerlendirelim?

   

Dünyada kutlanacak bir şeyler varsa, bunların en önde geleni, herhalde, âlemlere rahmet olarak gönderilen zâtın dünyaya gelişi olmalıdır. Müslümanlar da asırlardır böyle yapıyor ve her sene velâdet gecesini büyük bir coşku ile kutluyorlar.

Dün akşam, o mübarek yıldönümlerinden birini daha bütün bir İslâm âlemiyle beraber kutladık. Salı akşamına isabet etmesi sebebiyle Bir Ayet Bir Hadis programının bu bölümünü de bu konuya ayırdık

ve bu mübarek gecenin feyzinden istifademizi en üst derecelere çıkarmanın yollarını aradık.

Kur’ân-ı Kerim, dünyaya teşrifini kutladığımız o zâtı şu şekilde tarif ediyordu:

 

And olsun, size kendi içinizden öyle bir elçi geldi ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir. O size çok düşkün, mü’minlere çok şefkatli, çok merhametlidir. (Tevbe, 9:128).

 

Tabii burada önemle cevap aranması gereken bir soru vardı:

Resulullahın bize çok düşkün olduğunu biliyoruz; fakat bize olan ilgi ve ihtimamı hangi sebep dolayısıyla idi?

Hepimiz biliyoruz, kendisi ve getirdiği kitap da bize açıkça ve tekrar tekrar bildiriyor ki, o biz dünya denilen bu imtihan alanında kötülüklerden ve çirkinliklerden arındırmak ve Allah’ın rızasını kazandıracak en güzel özelliklerle donatmak üzere gelmişti. Gerçi biz kusurlu insanlardık, bütün bütün kusursuz hale gelmemiz ise imkânsız bir şeydi. Fakat o bizi kusursuz birer kişilik yapmak üzere değil, sürekli bir şekilde gelişim gösteren, gözü daima iyilik ve güzelliklerde olan, her gün biraz daha kusurlarından arınıp güzel huylarla bezenmeye çalışan birer kul haline getirmek üzere bu dünyaya gelmiş ve aramızda bir ömür geçirmişti.

Öyleyse, onu andığımız gün ve geceler de onun gönderiliş amacına lâyık bir şekilde değerlendirilmeliydi.

“Bu nasıl mümkün olabilir?” diye sorulacak olursa:

Başta velâdet gecesi olmak üzere mübarek gün ve geceleri ibadetten daha çok birer muhasebe zamanı olarak değerlendirmek suretiyle.

Konunun ayrıntılarını, Bir Ayet Bir Hadis programının yedinci bölümüne ait şu bağlantıdan izleyebilirsiniz (bu arada, yeni programlardan haberdar olmak için ücretsiz olarak https://www.youtube.com/yazarümitşimşek adresine abone olmayı unutmayınız:

https://www.youtube.com/watch?v=0wX1ehEiECo&t=1886s

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Raşid Halifelerde iman-amel bütünlüğü

Yöneticiler hesaba hazırlansın