Bir Peygamber tavsiyesi: Az olsun, devamlı olsun


   

“İyilik yapacağım, salih amel işleyeceğim” diye kendini yiyip bitirmenin Allah katında makbul bir iş olmadığı yolundaki Peygamber uyarısı, 35’inci Bir Ayet Bir Hadis programının hadis bölümünde gündemimizi teşkil etti.

Bu bölümde okuduğumuz hadis-i şerifte Allah’ın Resulü şöyle buyuruyordu:


Salih amellerden gücünüzün yettiği kadarını yapmaya bakın. Çünkü siz usanmadıkça Allah usanmaz. Allah için amellerin en sevimlisi, az da olsa devamlı olanıdır (Müslim, Müsafirîn: 215 [no. 782]; Ebu Davud, Tatavvu’: 27 [no. 1368]).


Bu hadis-i şerifin mütalâasında yaptığımız tesbitleri şu şekilde özetledik:


  • Kolaylık ve devamlılık, dinin iki temel özelliğidir. Bu iki temel özellik birbirini tamamlar.

  • Az, fakat devamlı olan iyilikler, bir hayat tarzına dönüşür. Böylelikle hem kolaylaşır, hem de daha verimli hal alır.

  • Günde birkaç dakikadan fazla vakit almayan küçücük işler, sürekli yapıldığında, tahminlerin çok ötesinde büyük sonuçlar verir. 

  • Birkaç örnek: Bir âyet, bir hadis okumak. Bir kelime öğrenmek. Trafikte birilerine yol vermek. Tanıdık veya tanımadık birisinin ihtiyacını görmek. Gülümsemek. Ve daha onlarcası, yüzlercesi, binlercesi…

  • Bir önemli nokta:

  • İbadetlerde nafileyi sınırlı tutmak, gayretin büyük çoğunluğunu Allah’ın kullarıyla olan ilişkiler alanına yöneltmek, her bakımdan daha verimli ve Allah katında daha sevimli bir yoldur.

  • Allah ve Resulü size nasıl kolaylık gösterdiyse, siz de insanlara kolaylık gösterin.

  • Daha da önemlisi, kolaylık göstermeyi ve insanların hayatını kolaylaştırmayı  âdet edinin. Bu yolla hayır kazanmanın imkânı çok daha bol, alanı çok daha geniş, sonuçları da çok daha verimlidir. Bu suretle sadece kendi hayatınızı değil, dünyayı da güzelleştirmiş olursunuz.


*** 


Bir Ayet Bir Hadis programının 35’inci bölümüne ait video kaydını şu adreste izleyebilirsiniz (Her hafta yayınlanmakta olan programla ilgili duyuruları vaktinde almak için https://www.youtube.com/@yazarumitsimsek adresine ücretsiz olarak abone olmayı unutmayınız): 

https://www.youtube.com/watch?v=XkHRXSr6euw&t=507s


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar